search

4 способи фінансування проектів: де взяти гроші

Культурні проекти є неприбутковими за своєю суттю, але при цьому дуже актуальними для суспільства. Де ж знайти кошти на їх реалізацію?

Джерела фінансування

За рахунок чого існують успішні проекти, спрямовані на розвиток літератури і культури, яких у країні немало? Зазвичай є декілька джерел фінансування. Так, Український кризовий медіацентр, який має власний художній напрямок, використовує для цього переважно інтелектуальний людський ресурс, гроші спонсорів і бізнесменів, а також гранти. Центр літературної освіти спирається на модель соціального підприємництва (тобто відвідувачі сплачують за участь у різноманітних заходах), а для реалізації дорогих проектів залучає кошти грантодавців. Львівський «Форум видавців» задіює одночасно декілька джерел: бере гроші від видавців і відвідувачів, одержує кошти з місцевого й державного бюджетів, має партнерів і спонсорів.

Гранти

Цей спосіб фінансування здається дуже привабливим, і коштів, що надходять в Україну на реалізацію соціально-культурних проектів, зараз дійсно багато. Але одержати грант може лише організація, і для цього потрібна людина, яка постійно моніторить цей ринок, подає заявку, звітується. Сам процес звітності має багато підводних каменів і взагалі є доволі складним, особливо якщо грантодавцем виступає велика міжнародна організація або фонд. Тому розраховувати, що фінансування проектів буде здійснюватися лише за рахунок грантів, не варто, враховуючи те, що грошові потоки грантодавців через їх нецільове використання у 2016 році зменшилися в 3-5 разів. Проте можна зосередитися на грантах, які надають місцеві фонди, вони теж є, і працювати з ними простіше.

Гроші спонсорів і бізнесу

Спонсорство і меценатство, що відроджуються зараз в Україні, є популярними джерелами фінансування, які дійсно працюють. Але щоб залучити ці кошти, необхідно мати велику базу контактів у різних сферах (підприємництво, поліграфія, будівництво, логістика) і дбати про власну репутацію. Для когось ключовим моментом є можливість одержати вигоду від такого фінансування (бартер, реклама компанії, іміджевий прибуток), іншим важливо бути причетними до благородної справи сприяння розвитку культури, виконати свій обов’язок перед суспільством, проявити патріотизм. Але зазвичай найбільш переконливим є те, що зі свого боку організатори проекту вже самі зробили внесок у справу, задіяли власні ресурси – якщо не фінансові, то інтелектуальні, людські.

Державні кошти

На державне фінансування насамперед можуть розраховувати великі проекти. Наприклад, «Форум видавців» двічі одержував кошти з державного бюджету і регулярно отримує їх з місцевого – міського й обласного. У зв’язку з децентралізацією фінансування з місцевого бюджету Львова на культуру значно збільшилося, що дозволяє організовувати цього року дитячий книжковий фестиваль. Проте існують проблеми зі звітністю і затримкою коштів, а також значне обмеження щодо розміру витрат. Шанс одержати кошти на розвиток соціальних ініціатив з муніципального бюджету є й у Вінниці – заявку може подати кожен зацікавлений мешканець міста, і йдеться не лише про великі проекти. Не варто нехтувати і варіантом нефінансової підтримки держави, коли місцева адміністрація сприяє проведенню культурних заходів, безкоштовно надає зали для проведення виставок. Це також є важливим ресурсом.

*Обговорювалося на II Конгресі «Просування літератури в Україні» (20-22 лютого 2016, Київ).

Вікторія Шпаренко

Джерело: https://www.culturepartnership.eu/

Запорізький Обласний методичний центр культури і мистецтваНаші кнопки для розміщення на Ваших ресурсах.

Для обміну кнопками звертайтесь через "Зворотній зв'язок" нижче.